Bebek Bakıcısı
Çocuk bakıcısının görev ve sorumluluklarını, beslenme, öz bakım, oda kontrolü, çamaşır...
Çocuk bakıcısının görev ve sorumluluklarını, beslenme, öz bakım, oda kontrolü, çamaşır...
Çocuk bakıcısının görev/sorumlulukları nelerdir?
Çocuk bakıcısının görev ve sorumluluklarını, beslenme, öz bakım, oda kontrolü, çamaşır yıkama ve elbiseleri ütüleme gibi listeleyebiliriz. Çocuk bakıcısı, sabah işe başlarken çocuk hakkında 10 dakika konuşmalıdır. (çocuğu anneden teslim almak için). Annesinden gecenin bir özetini dinlemelidir. Anne ve bakıcı evde adres defteri bulundurmalıdır. Bu adres defterine, bakıcı gün içerisindeki gelişmeleri yazmalıdır. Örneğin, uyku süresi, yemek listesi/saaatleri ve aktivite durumunu kaydetmek gibi, çocukla ilgili tüm bilgileri kısaca kayıt altına almaları gerekir. Aile çocuğu doktora götürdüğünde, bakıcı da aileye eşlik etmelidir. Akşam bakıcı çocuğu anneye teslim ettiğinde, 10 dakikalık bir değerlendirme görüşmesi yapılması gerekir. Bir bakıcının en önemli görevi, çocuğun kişisel gelişimine ve karakter yapısına katkıda bulunmaktır. Bu konudaki bilgiler bir pedagog tarafından alınmalı ve çocuk bakıcısına iletilmelidir.
Bazı çocuk bakım personelleri ise isteğe bağlı olarak çalışan annelerin ev işlerine de yardımcı olmaktadır. Lakin aileler mutlaka, bakıcının öncelikli görevinin çocuk bakımı olduğunu unutmamalıdır.
Olumsuz Etkenler:
Bakıcının kendi kurallarını çocuğa uygulamaya çalışması.
Kişisel hijyene dikkat etmemesi
Cep telefonuyla çok ilgilenmesi
Televizyonda fazla vakit geçirmek
Mesai saatlerine uyum
Bakıcıya dış yönlendirmeler
Ailenin bakıcı üzerindeki etkisini kaybetmesi.
Tabii ki bu sorunlar kuralların uygulanmaması ve iletişim kuramamaktan kaynaklanıyor olabilir. Kurallar çok iyi belirlenir ve sürekli saygı ve sevgi çerçevesinde konuşulursa bu sorunlar çözüme kavuşacaktır.
Çocuk bakıcısı için işe giriş evrakları nelerdir?
Nüfus cüzdan fotokopisi
Sabıka Kaydı
İkametgah
Sağlı Raporu(Hepatit B,C, HIV Testi, Akciğer Filmi)
Ailelerin talebi halinde daha detaylı testler/belgeler talep edilebilir.
İşe başlatılmadan önce, çocuk bakıcısını kendi evinde ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
Çocuk bakıcısıyla ailenin iletişimi nasıl olmalıdır?
Her daim açık ve net olmalıdır. Her iki taraf da ne istediğini bilir ve kararlı davranırsa, problemler en aza iner ve en değerli varlıklarımız huzur dolu bir ortamda yetişir. Karşılıklı olarak güven duymak zamanla kazanılan bir husustur. Yeni bebek sahibi annelerin tedirgin ve şüpheci olmaları olağandır. Haklı olarak canından bir parçayı nasıl emanet edeceklerini kestiremezler. Doğru kişiyi bulduklarındaysa hem kariyerlerini sürdürürler hem de çocuklarının bakımının ve gelişiminin sağlandığını bilerek daha kaliteli vakit bilinciyle evlatlarını yetiştirirler. Anne ve baba bakıcıyla ilgili hususlarda muhakkak kendi kurallarını belirlemelidir ve bakıcı konusunda aile büyüklerinin görüşlerine başvurmalı fakat asla müdahale ettirmemelidir. Ailenin unutmaması gereken bir durum da; ücret karşılığı bir hizmet edindiğidir. Bakıcının yönlendirilmesi/yönetilmesinde işveren ve çalışan rolü asla unutulmamalı. Gerekli durumlarda aile (çok aşırı olmaması kaydıyla) duygusal hareket etmelidir. Mantığı ve yönetimi de elden bırakmamalıdır.